Utjecaj stranih radnika na sezonski rad

Utjecaj stranih radnika na sezonski rad

Sezonski rad predstavlja važan segment tržišta rada u Hrvatskoj, a zapošljavanje stranih radnika može imati značajan utjecaj na ovaj oblik rada. U ovom blogu ćemo istražiti kako uvoz strane radne snage utječe na sezonski rad u Hrvatskoj.

Sezonski rad je rad koji je ograničen na određeno vrijeme, najčešće u turističkoj industriji, poljoprivredi i građevinarstvu. Ovaj oblik rada obično se javlja tijekom ljetne sezone, kada je potražnja za radnom snagom najveća. Međutim, zbog nedostatka radne snage, tvrtke su često prisiljene zapošljavati strane sezonske radnike kako bi zadovoljile potražnju.

Zapošljavanje stranih sezonskih radnika pruža brojne prednosti tvrtkama u sektorima poput turizma i poljoprivrede. Uvoz strane radne snage može pomoći u rješavanju problema nedostatka radne snage i osigurati potrebnu radnu snagu tijekom ljetne sezone. Strani radnici također mogu doprinijeti raznolikosti i bogatstvu kulturnih razlika u radnoj okolini, što može biti od koristi za tvrtku.

Međutim, postoji nekoliko izazova i pitanja koja se javljaju kada je riječ o zapošljavanju stranih sezonskih radnika. Jedan od glavnih problema je jezična barijera. Strani radnici mogu imati teškoće u komunikaciji s domaćim radnicima i klijentima, što može otežati rad u timovima. Također, postoje pitanja koja se tiču ​​prava radnika, uključujući radno vrijeme, uvjete rada i plaću.

Iako je zapošljavanje stranih sezonskih radnika važno za rješavanje problema nedostatka radne snage, važno je pridržavati se propisa i regulativa vezanih uz rad i boravak stranaca u Hrvatskoj. Poslodavci trebaju osigurati da strani radnici dobiju adekvatnu zaštitu i da se pridržavaju propisa i prava radnika u Hrvatskoj.

Prema statistikama, u Hrvatskoj je krajem 2020. godine bilo registrirano 20.764 stranih sezonskih radnika. Najveći broj stranih sezonskih radnika dolazi iz Bosne i Hercegovine, Srbije i susjednih zemalja EU. Najveći broj sezonskih radnika zapošljava se u turizmu, poljoprivredi i građevinarstvu.

Kao što smo već spomenuli, strani radnici su često traženi za sezonske poslove u turizmu, poljoprivredi i drugim industrijama. Ovo je posebno važno za tvrtke koje se bave turizmom i ugostiteljstvom, koje su najčešće sezonske. U tim sektorima, potražnja za radnom snagom značajno raste tijekom ljeta, dok se u ostalim dijelovima godine smanjuje.

Korištenje stranih radnika za sezonske poslove omogućuje tvrtkama da iskoriste svoje resurse učinkovitije i osiguraju dovoljno radne snage tijekom sezone. To znači da tvrtke ne moraju trošiti vrijeme i novac na obuku novih zaposlenika svake godine, već mogu zadržati iskusne radnike koji su već upoznati s njihovim poslovanjem.

Također, strani radnici često su motiviraniji i željni rada u sezonskim poslovima jer imaju priliku zaraditi više novca u kratkom vremenskom razdoblju. Ovo može biti posebno važno u zemljama u kojima je cijena rada niska, ali su troškovi života visoki.

Uz to, sezonski rad može biti koristan i za same radnike. Strani radnici koji dolaze u Hrvatsku na sezonski rad mogu stjecati nova iskustva i vještine koje mogu primijeniti u budućim poslovima. Također, mogu upoznati nove kulture i ljude te poboljšati svoje znanje stranog jezika.

Ukupno gledano, korištenje stranih radnika za sezonske poslove donosi mnoge prednosti kako za tvrtke, tako i za same radnike. Zahvaljujući većoj fleksibilnosti i iskustvu koje strani radnici mogu ponuditi, tvrtke u Hrvatskoj mogu učinkovitije koristiti svoje resurse i ostvariti veće dobiti.


Matija Raša
Web design | Graphic design | Web development | Copywriting | Marketing
+385 95 378 28 43

Najnoviji blogovi

Trebate radnike?

U našoj agenciji ne postoji nemoguće! Iskoristite priliku za zaposliti kvalitetne radnike.

en_USEnglish