Koje su mi prednosti zapošljavanja stranog radnika? Imam li rizik?

Koje su mi prednosti zapošljavanja stranog radnika? Imam li rizik?

U današnjem globalnom društvu, zapošljavanje stranih radnika postaje sve češće i korisnije za tvrtke koje traže visokokvalitetnu radnu snagu. Postoji mnogo razloga zašto bi tvrtke trebale razmotriti zapošljavanje stranih radnika, uključujući raznolikost u radnoj snazi, veće mogućnosti za poslovni uspjeh i ekonomsku korist.

Prije svega, zapošljavanje stranih radnika može donijeti veliku raznolikost u radnu snagu tvrtke. Radnici koji dolaze iz različitih zemalja i kultura mogu ponuditi nove i inovativne perspektive, ideje i pristupe poslovanju. Ova raznolikost može pomoći tvrtkama da se bolje prilagode globalnom tržištu, te da osiguraju kvalitetniju uslugu svojim klijentima.

Druga prednost zapošljavanja stranih radnika je povećanje konkurentnosti tvrtke. Strani radnici obično imaju posebne vještine, znanja i iskustva koja su vrijedna za tvrtku. Oni mogu donijeti novi nivo stručnosti u tvrtku, te pomoći u razvoju novih proizvoda i usluga.

Također, strani radnici obično su fleksibilniji i prilagodljiviji od lokalne radne snage. Oni su spremni raditi u različitim uvjetima i okruženjima, a većina njih također je vrlo motivirana i predana svom poslu.

S druge strane, postoji i mnogo poslova koje strani radnici mogu obavljati u Hrvatskoj, uključujući IT, građevinarstvo, turizam, zdravstvo i druge uslužne djelatnosti. Trenutno ima više od 40 000 stranih radnika zaposlenih u Hrvatskoj, a broj se povećava iz godine u godinu.

Ova trend pokazuje kako tvrtke u Hrvatskoj prepoznaju prednosti zapošljavanja stranih radnika. To utječe na tvrtke na mnogo načina, od kojih je jedan rast i razvoj tvrtke. Kvalitetni i stručni strani radnici mogu pomoći tvrtkama u povećanju produktivnosti, te u postizanju veće konkurentnosti na tržištu.

Zapošljavanje stranih radnika također ima pozitivan utjecaj na ekonomiju zemlje. Veći broj zaposlenih znači i veće porezne prihode, a to može pomoći u rješavanju ekonomskih problema i osigurati dugoročni rast.

Jedna od prednosti zapošljavanja stranih radnika je također i raznolikost kulture i iskustva koje donose sa sobom. Strani radnici mogu donijeti nova znanja, ideje i perspektive koje mogu pomoći tvrtkama da se razvijaju i uspješno posluju na međunarodnom tržištu. Osim toga, strani radnici obično imaju višejezičnost i bolje razumijevanje različitih kultura, što je korisno u poslovanju sa stranim partnerima i kupcima.

Kada se radi o poslovima koje strani radnici mogu obavljati, to ovisi o njihovim kvalifikacijama, iskustvu i znanju jezika. U Hrvatskoj su najčešće zaposleni strani radnici u sektoru turizma, građevinarstva, zdravstva, IT sektoru i drugim sektorima gdje postoji manjak domaće radne snage. Strani radnici mogu obavljati različite poslove, od vozača i konobara do inženjera i menadžera.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2020. godini u Hrvatskoj je bilo zaposleno oko 110.000 stranih radnika, što je porast u odnosu na prethodne godine. Ovi radnici su često traženi zbog svojih specijaliziranih vještina i znanja, te njihov rad doprinosi razvoju gospodarstva i društva u cjelini.

Kada se radi o utjecaju stranih radnika na tvrtke, jasno je da oni mogu imati značajan pozitivan utjecaj na rast i razvoj poslovanja. Strani radnici mogu pomoći tvrtkama da poboljšaju svoju produktivnost, razviju nove proizvode i usluge, te pronađu nove tržišne prilike. Uz to, strani radnici mogu pomoći tvrtkama da se integriraju u međunarodno poslovno okruženje, uspostave nove poslovne kontakte i stvore nove mogućnosti za suradnju.

Uz navedene prednosti, važno je istaknuti i da zapošljavanje stranih radnika ima i neke izazove i moguće negativne posljedice. Na primjer, moguće je da dolazak stranih radnika u nekim sektorima može negativno utjecati na cijene radne snage i izazvati otpor domaćih radnika koji se osjećaju zapostavljeno. Također, važno je osigurati da se strani radnici poštuju radni zakoni i propisi, kako bi se spriječili slučajevi iskorištavanja.

Zapošljavanje stranih radnika također pomaže u razvoju tvrtki jer se uvođenjem novih perspektiva i ideja mogu stvoriti novi proizvodi i usluge te proširiti tržište. Uvoz radne snage također može pomoći u rješavanju problema s nedostatkom radne snage u određenim sektorima i zanimanjima, kao što su na primjer IT stručnjaci, medicinske sestre i tehničari.

Iako se zapošljavanje stranih radnika čini kao sjajan način za rješavanje problema nedostatka radne snage, također je važno naglasiti potrebu za poštivanjem prava i regulativa vezanih uz rad i boravak stranaca u Hrvatskoj. Poslodavci trebaju osigurati da strani radnici dobiju adekvatnu zaštitu i da se pridržavaju propisa i prava radnika u Hrvatskoj.

Prema statistikama Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj je krajem 2020. godine bilo registrirano 46.341 stranih radnika. Većina stranih radnika dolazi iz Bosne i Hercegovine, Srbije, te susjednih zemalja EU poput Slovenije i Mađarske. Najčešće zaposleni stranci su u sektorima turizma, građevinarstva, proizvodnje, IT sektoru i trgovini.

U zaključku, zapošljavanje stranih radnika može pružiti brojne prednosti tvrtkama, kao što su rješavanje nedostatka radne snage, doprinos različitim kulturama i perspektivama te otvaranje novih tržišta. Međutim, važno je osigurati poštivanje prava i propisa vezanih uz rad i boravak stranih radnika u Hrvatskoj. Uvođenjem novih radnika, tvrtke mogu unaprijediti svoj rad i doprinijeti daljnjem razvoju gospodarstva u Hrvatskoj.


Matija Raša
Web design | Graphic design | Web development | Copywriting | Marketing
+385 95 378 28 43

Najnoviji blogovi

Trebate radnike?

U našoj agenciji ne postoji nemoguće! Iskoristite priliku za zaposliti kvalitetne radnike.

en_USEnglish